úterý 4. května 2021

Hydratační vlastnosti surovin

Všichni toužíme po krásné, nacucané, hydratované pleti. Bez dostatečné hydratace je pleť mdlá, bez života, její tón je takový nijaký, je povadlá, snadněji se u takové pleti tvoří vrásky a dehydratovaná pleť většinou doprovází každý závažnější kožní problém. V prvním článku o hydrataci pleti jsem Vám psala základní informace o tom, jak je voda pro naši kůži důležitá. Dozvěděli jste se, že každý typ pleti potřebuje hydrataci, někdy více, někdy méně, ale potřebuje. Jak tu vnitřní, tak vnější za pomoci kosmetických produktů. Nezapomněli jsme ani na přirozené pochody v kůži, které se starají o vlhkost v pleti, zmínila jsem důvody dehydratované pleti, složky kosmetiky, které hydrataci podporují a na závěr jsem uvedla pár osvědčených tipů pro krásnou šťavnatou pleť. No a dnes se podíváme na hydratační schopnosti některých kosmetických surovin. Popíšu Vám, na jakém principu fungují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a uvedeme si i zástupce, na které můžete v kosmetice vsadit. A jdeme rovnou na to! 


Jak je tedy možné, že obecně některé látky dokážou přitahovat a držet ve své struktuře navázanou vodu? 

Je to díky tomu, že mají hygroskopickou schopnost. Struktury těchto látek obsahují nejčastěji hydroxylovou skupinu –OH (častá je i skupina –NH), která interaguje s molekulami vody. Mezi hydrofilními skupinami a vodou se vytvářejí mezimolekulární síly tzv. vodíkové vazby (na základě donoru a akceptoru vodíku – ale nebudeme zabíhat až do takových chemických detailů). Voda je takovými hydratačními surovinami (= humektanty) přitahována jak z atmosféry, tak z pleti a z pleťových produktů. Čím více takových skupin látka obsahuje, tím více zvlhčuje. Avšak v kosmetice neplatí pravidlo, čím více, tím lépe. V kosmetice velmi záleží na daných surovinách a jejich množství ve výrobcích (dále i molekulová hmotnost atd). 

Např. některé suroviny ve větším množství začínají lepit a výrobek pak není příjemný pro uživatele.

Struktura vodíkových můstků

Hydratační suroviny musí být dostatečně polární, aby k sobě přilákaly vodu a zároveň nesmí být těkavé, aby se neodpařovaly z pleti a nebraly s sebou molekuly vody. To by mohlo vést k dehydrataci a takovým příkladem jsou třeba “sušící” alkoholy. Mezi známé humektanty patří glycerin, kyselina hyaluronová, sodium PCA, aloe vera, urea, propylenglykol a další. A teď pár surovin malinko podrobněji.


GLYCERIN
Glycerin je trojsytný alkohol už věky (objeven v roce 1779) používaný v kosmetice pro jeho hydratační schopnosti. Je to sladká čirá tekutina, která není naší pokožce cizí. Vyskytuje se ve vrstvách kůže zcela přirozeně a napomáhá například udržovat tekutost lipidové membrány. Glycerin je naprosto úžasná hygroskopická surovina, ale má svá úskalí. Do 5-10 % obsahu produktu dokáže pleti udělat velmi dobře, ale je zcela známo, že při vyšším množství ve výrobku ji dokáže dehydratovat. Zvládne vytáhnout i hluboko schovat vodu ve vrstvách kůže. 

KYSELINA HYALURONOVÁ
Kyselina hyaluronová je lineární polysacharid (konkrétně glykosaminoglykan), který na sebe dokáže navázat opravdu velké množství vody a také se přirozeně vyskytuje ve vrstvách kůže. Kromě toho, že je účinným humektantem, tak má i významnou antioxidační aktivitu. V kosmetických přípravcích bývá obsažena buď samotná kyselina hyaluronová či její sůl – hyaluronát sodný o různých velikostech molekul. U této kosmetické suroviny je vše o velikosti molekul! Molekuly s vyšší molekulovou hmotností vytváří na povrchu kůže film, který pleť vyhlazuje a brání pleti, aby ztrácela vlhkost. Molekuly s nižší molekulou hmotností mají naopak tu vlastnost, že zvládnou proniknout hlouběji do vrstev kůže a hydratovat ji zevnitř. Je samozřejmé, že čím menší je molekula účinné látky, tím snadněji a hlouběji může putovat pletí. Avšak jsou již výzkumy, které píší o tom, že velmi malinkaté molekuly mohou pleť podráždit. Více informací o kyselině hyaluronové si můžete přečíst v tomto článku. Vedle kyseliny hyaluronové tu máme i tremellu fuciformis neboli rosolovku řasotvarou, což je úžasná surovina, která by měla vyhovovat snad všem typům pleti. O rosolovce si určitě ještě napíšeme!

Struktura kyseliny hyaluronové

ALOE VERA
Aloe vera je léčivá rostlina rozšířená po celém světě už od pradávných dob. Gel či šťáva z aloe vera se používá jak k zevnímu ošetření kůže, tak k vnitřnímu užívání. Má až až pozitivních účinků. Díky své schopnosti vázat vlhkost je skvělým humektantem v kosmetické péči. Kůži zároveň zklidňuje, regeneruje a hojí. Má svoji vlastní antioxidační schopnost a je prostě skvělá. Avšak! Vím, že některým typům pleti prostě nesedí, musíte vyzkoušet.

ECTOIN
Ectoin je velmi zajímavá organická sloučenina, která přirozeně chrání mikroorganismy zvané extremofily před extrémními podmínkami vnějšího prostředí. Díky ectoinu dokážou chránit své biopolymery (membrány, proteiny, nukleové kyseliny, enzymy...) před dehydratací a před narušením dalších životně důležitých funkcí. Ectoin je především znám tím, že zvyšuje interakce mezi molekulami vody, dokáže je skvěle organizovat, a v důsledku toho plet' hydratuje a chrání před dehydratací. Vedle toho i podporuje hojení pleti a snižuje příznaky kožních onemocnění. Více si o této zajímavé surovině můžete přečíst v článku Ectoin - složka kosmetiky, kterou bude Vaše pleť milovat.

Velmi významný a příjemný hydratační účinek mají i látky spadající do skupiny hydroxykyselin. Dále i nejrůznější peptidy, aminokyseliny, proteiny a další suroviny, ke kterým se časem určitě taky dostaneme!

Další zajímavé informace o hydrataci pleti si můžete přečíst v článku Dejte pleti napít - hydratace jako základ péče.


Zdroje článku:

0 komentářů:

Okomentovat