sobota 4. dubna 2020

AHA kyseliny v kosmetice

Alfahydroxykyseliny (AHA kyseliny) jsou organické karboxylové kyseliny, v jejichž struktuře leží hydroxylová skupina –OH (jedna, ale může i více) v alfa pozici vzhledem ke karboxylové skupině –COOH. Jedná se o karboxylové kyseliny rozpustné ve vodě (polární sloučeniny). Vyskytují se přirozeně, nejčastěji v ovoci (odtud název "ovocné kyseliny"), nebo jsou uměle syntetizovány. Jsou známy od roku 1992, ale jejich účinků využívala již Kleopatra v dávné minulosti, když se koupala v kyselém mléce.

Obecně všechny AHA napomáhají vzniku keratolýzy (uvolňování vrchních vrstev pokožky, rozklad keratinových buněk) a následné epidermální exfoliaci. Mají hydratační schopnosti a narušují syntézu melaninu (snižují přirozenou ochranu před slunečními paprsky). Proto je vhodnější je používat v zimních dnech, či alespoň na noc a přes den používejte ochranný krém s vyšším SPF. Ve škáře podporují novotvorbu kolagenních vláken a zvyšují množství glykosaminoglykanů (např. kyseliny hyaluronové).

AHA jsou účinné při pH = 3-4, při pH 4,5 a více jsou již neúčinné. Fungují i jako regulátory pH, snaží se bojovat s akné a zvyšují absorpci surovin do pleti. Rozjasňují pokožku. Nejznámějšími a nejvíce využívanými AHA je kyselina glykolová a mléčná.

🧡 Kyselina glykolová (glycolic acid)
Kyselina glykolová má nejmenší molekulu ze všech AHA kyselin, a díky tomu má největší schopnost prostupovat hlouběji do epidermis. Často se dostává až do bazální vrstvy, či střední vrstvy škáry. Vyskytuje se přirozeně v cukrové třtině, řepě, ananasu a melounu. Tato AHA kyselina zrychluje obnovu buněk, vyrovnává nerovnoměrnou pigmentaci a zesvětluje pigmentové skvrny. Zmenšuje velikost pórů a pomáhá vyhladit jemné linky a vrásky na pleti. Je citlivá na světlo, takže by se výrobky s jejím obsahem měly používat spíše na noc. Své uplatnění má i při boji s jizvičkami po akné a hrubějšími místy na kůži. V nižších koncentracích (většinou 10-15 %) ji najdeme v kosmetických produktech, které běžně můžeme používat doma. S vyššími dávkami (20-70 %) pracují proškolené kosmetičky ve svých salonech. Nižší koncentrace jsou vhodné i na sušší typy pleti, minimálně však koncentrace 5 %, poté už je kyselina taktéž málo účinná, někdy neúčinná. 

🧡 Kyselina mléčná (lactic acid)
Kyselina mléčná má druhý nejkratší řetězec, prostupuje a odstraňuje rohové buňky již pomaleji jak kyselina glykolová. Má vyšší hydratační schopnost např. než glycerol či urea. Vyskytuje se v mléce a vzniká fermentací laktózy (mléčný cukr). Je méně dráždivá jak kyseliny glykolová, tudíž by měla sednout i sušší a citlivější pleti. Udržuje správné pH pokožky. 

Další běžně používané AHA: 

🧡 Kyselina mandlová (mandelic acid) je lipofilní AHA kyselina, která se snadno vstřebává do pleti. Obzvlášť do mastnějšího typu, kde plní své účinky proti stárnutí kůže. Je antibakteriální a má schopnost redukovat funkci kožního mazu. Proto se používá v boji proti pupínkům. 

🧡 Kyselina citronová (citric acid) je silnou AHA (i BHA) kyselinou. Má antioxidační účinky – bojuje s vráskami a stárnutím pleti. Pomáhá pleti při poškození sluncem. 

🧡 Kyselina jablečná (malic acid) a vinná (tartaric acid) stejně jako ostatní ovocné kyseliny pomáhají pleti exfoliovat odumřelé buňky. Společně podporují tvorbu kolagenu v pleti a hydratují ji. 

Tabulka se vzorci, kyselostí a zdrojem používaných AHA kyselin:


Nebezpečí AHA kyselin:

„Čím vyšší je koncentrace kyseliny a nižší pH produktu, tím je indukována rychlejší keratolýza a může dokonce vést k epidermolýze. Čím nižší je koncentrace AHA v určitém produktu, tím nižší je riziko vedlejších účinků. Obvykle je každodenní aplikace samotných pacientů s koncentrací až 20 % tolerována velmi dobře a vyvolává pouze malé množství vedlejších účinků. Při použití vyšší koncentrace se nežádoucí účinky stávají častějšími. Nejčastějším vedlejším účinkem po odlupování AHA je přetrvávající erytém. Zatímco pocit pálení pravděpodobně trvá jen několik hodin v případě mírného peelingu, může trvat měsíce, pokud byl použit hluboký peeling.“

Vždy záleží na typu AHA kyseliny, na její koncentraci, pH a době expozice této kyselině!
Během používání výrobků s AHA kyselinami, používejte ochranné sluneční krémy!

Zdroj textu a tabulky - velmi zajímavý článek o AHA kyselinách
Článek vydaný FDA o AHA kyselinách
Článek o použití AHA kyselin z healthline.com

0 komentářů:

Okomentovat