neděle 22. září 2019

Anatomie a fyziologie kůže - kyselinový film

Naše kůže tvoří nepostradatelnou část našeho těla, která provádí řadu klíčových funkcí pomocí chemických a fyzikálních reakcí. Slouží jako bariéra před okolním světem, udržuje konstantní teplotu těla, reguluje ztrátu vlhkosti a má i imunitní funkci. Bez ní by docházelo k rychlé oxidaci orgánů. Prochází přes ní konečné metabolity střev a jater, vylučuje pot, kožní maz, toxiny, škodlivé látky a hormony.

Kůže je složena z několika základních vrstev, které jsou protkány cévami, žlázami, vystavěny buňkami, bílkovinami, tuky a dalšími nezbytnými částmi. Za nejsvrchnější bariéru je však považován kyselinový film.


Kyselinový film je tvořen kyselinami, které jsou většinou konečnými produkty látkové výměny kůže, odpadem ze zrohovatělých buněk, kožním mazem a potem. V tomto prostředí žije naprosto přirozeně i nespočet druhů bakterií a mikroorganismů. Celý tento systém je však pro lidskou kůži nesmírně důležitý. Když vše funguje, jak má, když je film v rovnováze, tak nás dělá odolnějšími vůči okolnímu světu. 

Film je tvořen mléčnou a dalšími kyselinami. Díky nim se naše kůže stává kyselou a hodnota zdravé kůže tak odpovídá pH = 4,5-5,5. Jakmile pokožka začne nabývat jiných hodnot, tak dochází k nerovnováze pleti. Kůže se může začít vysušovat nebo naopak mastit. Může docházet ke vzniku akné, pleť může zčervenat či být nadměrně citlivá. 


Stupnice pH je číslována od 1 do 14. Nižší hodnoty (červené) značí kyselou povahu, vyšší hodnoty (modré) pak zásaditou. Hodnota pH = 7 popisuje neutrální stav, patří sem např. čistá voda. Do kyselých nízkých hodnot patří citron či kyseliny v žaludku. Do vyšších alkalických hodnot pak spousta čističů do domácností od obyčejného mýdla po čističe kanalizace a nejrůznější bělidla. Jakmile pH pokožky roste blíže k neutrální oblasti, stává se méně funkční v oblasti zabíjení cizorodých bakterií, vzniká tak akné a bakterie se rychleji rozmnožují do kůže.

Pro zajímavost:
Ženské intimní partie jsou ještě kyselejší než povrch pleti. Zdravé pH se zde pohybuje v rozmezí 3,8 – 4,5.

Poškozený film může vést k dehydrataci, maštění kůže, akné a citlivosti. Když se ochranná vrstvička poškodí výrazně, např. vlivem produktů, její obnovení při správné péči trvá přibližně 2 týdny.

0 komentářů:

Okomentovat