středa 1. ledna 2020

Anatomie a fyziologie kůže - dermis a hypodermis

DERMIS
Dermis (škára) je až 40x silnější jak epidermis. Strukturu dermis je tvořena z 80 % vlhkostí, elastickými a kolagenovými vlákny. Kolagen je nejvíce zastoupenou bílkovinou v dermis. Propůjčuje jí odolnost a pevnost. Existuje několik kolagenových vláken, avšak v kůži se uplatňuje především typ I a III. Vedle kolagenu dermis tvoří ještě elastin, glykoproteiny a glykosaminoglykany. Glykoproteiny a glykosaminoglykany jsou zodpovědní za hydrataci, pružnost a zadržování vody v pleti. Rozsáhlá síť kapilár a cév poskytuje kůži energii a výživu, což je nezbytné při hojení a správné termoregulaci. V dermis jsou také Langerhansovy buňky, které mají na starost imunologickou ochranu. Kolagen a keratin tvoří základní zesíťovanou strukturu dermis. Kříží je krevní cévy, nervová vlákna, lymfatické cévy a smyslová zakončení.


Kolagen
Je hlavním zástupcem dermálních proteinů. Kůži poskytuje strukturu, pevnost a odolnost. V dermis existuje několik typů kolagenů, avšak nejvíce je zastoupený kolagen I a III. Kolagen je tvořen řetězcem aminokyselin včetně alaninu, lysinu, glycinu, hydroxyprolinu a dalších. Aminokyseliny vytváří 3 peptidové řetězce stočené do trojité šroubovice. Právě díky glycinu dochází ke stočení molekuly a hydroxyprolin vytváří vazby, které zajišťují vyšší stabilitu. Trojité šroubovice pak tvoří kolagenová vlákna a větší celky. Produkce kolagenu začíná u zpracování prokolagenu, který se mění a modifikuje. Prokolagen na sebe velké množství vody. Jakmile ho s věkem ubývá, zvyšuje se i suchost kůže a vznikají vrásky.

Elastin
U nepoškozené kůže tvoří 2-4 % dermis. Vytváří zde propojenou strukturu, která zajišťuje především pružnost kůže. Elastin je také bílkovina vytvořená především z aminokyselin (zejména glycin, prolin a valin). Jeho základní jednotkou je tzv. tropoelastin. S věkem produkce elastinu opět klesá.

Kyselina hyaluronová
Mezi glykosaminglykany přítomné v dermis patří především kyselina hyaluronová. Kyselina hyaluronová je z chemického hlediska polymer – polysacharid, který společně s dalšími látkami tvoří mezibuněčný prostor kůže a taky prostory mezi strukturními proteiny. Kyselina hyaluronová má schopnost na sebe vázat vodu, tím pádem napomáhá hydrataci pleti a zjemňuje pokožku. Více informací o kyselině hyaluronové si můžete přečíst v tomto článku.

Schéma vzniku vrásek

HYPODERMIS
Hypodermis dává pokožce tvar, působí jako tepelný izolant a skladuje nutriční látky. Podkoží je tvořeno především tukem.

0 komentářů:

Okomentovat