neděle 19. dubna 2020

Problematika aknózní pleti

Akné provází velkou část populace, a to nejen v období dospívání. Především ženy trpí různými formami akné i v pozdější věku. Na vině je hned několik faktorů, které Vám chci v druhé části článku zmínit. A je jich mnohem více. Sama jsem na problematickou pleť trpěla 10 let, takže doufám, že Vám bude článek užitečný a pochopíte základní souvislosti při vzniku akné.

Na začátek bych chtěla napsat, že jsem to všechno zažila. Vím, jak se cítíte, pokud Vás pupínky trápí. A jak jste si mohli přečíst v mém příběhu, akné se mnou dokázalo pěkně hnout. Mělo opravdu velký vliv na mou psychiku. Občas mám takový záblesk pocitu, že se to se mnou táhne až dodnes. A jak jsem četla v knize Skincare Bible:

„Je daleko horší a náročnější léčit nízké sebevědomí a pochroumanou psychiku, jak samotné akné.“

A je to pravda. Akné už mě netrápí (pupínek samozřejmě vyraší, ale už ho beru jinak), ale má psychika je narušena dodnes. Ruku v ruce s akné pak jdou mé „psychické následky“ v rámci rodinných vztahů. Ale o tom napíšu později. Momentálně jsem smířená s tím, že jakýmkoliv způsobem a v jakékoliv formě, se můžou pupínky vrátit (třeba v období těhotenství, menopauzy), ale věřím, že jsem již natolik informovaná, abych si s tím poradila. A do té doby budu určitě ještě více.

📌 JAK VLASTNĚ PUPÍNEK VZNIKÁ?

Úplně jednoduše – každý folikul (vlas, chloupek) má k sobě přiřazenou mazovou žlázu. Tato „zdravá“ mazová žláza funguje optimálně do té doby, než je popohnána (kvůli některému faktoru) k vyšší produkci mazu. I to je zvládnutelné, avšak nadměrná tvorba může způsobit zúžení či ucpání vývodu mazové žlázy. Tato oblast je pak více zahuštěna keratinem, narůstá zde množství bakterií a vzniká zánět kolem mazové žlázy. A to se projeví v podobě „naducaného“ pupínku. Největší koncentrace mazových žláz je v oblasti obličeje, zad a hrudníku. Proto lidé mívají více pupínků právě na těchto místech. 

Když už jsem začala mluvit o bakteriích, tak zmíním i několik dalších informací o nich.

CUTIBACTERIUM ACNES (dříve Propionibacterium acnes)

Bakterie tohoto druhu se v určitém množství přirozeně vyskytují na povrchu pleti i hluboko uvnitř folikulů a pórů. Nemění to však fakt, že při přemnožení jsou velmi úzce spjaté s pupínky (jak název "acnes" napovídá). Jejich zdrojem živin a energie je kožní maz a buněčné zbytky. Zvýšená produkce mazu nebo ucpávání pórů může způsobit růst a množení bakterií. Bakterie poté vylučují spoustu látek např. kyselinu propionovou (podle které byly dříve nazývány) nebo taky několik trávicích enzymů, které se také živí kožním mazem, a dokonce jsou schopné narušit vrstvy buněk – stěny pórů. Narušení kůže může vést k množení i jiných druhů bakterií (např. Staphylococcus aureus či S. epidermidis), které způsobují kožní zánět – vznik zánětlivých pupínků (imunitní reakce organismu). A ložiska akné jsou na světě, protože se vše rychle šíří.

Bakterie se dají ničit určitými typy antibiotik, která předepisují na léčbu akné, avšak z mé zkušenosti je to pouze chvilkové vyléčení. V rámci přírodní péče o pleť existují toxické látky pro Cutibacterium acnes, a tím jsou éterické oleje jako rozmarýn, čajovník, hřebíček a některé citrusy. A proto jsou k dostání pleťové vody a tonika s těmito éterickými oleji. Jsou antibakteriální. Antibakteriální účinky má vedle éterických olejů i stříbro nebo třeba med.

📌 JAKÉ JSOU TYPY PUPÍNKŮ?

Vedle velkých zánětlivých pupínků existují i tzv. otevřené komedony, což jsou vlastně černé tečky. Bílé pupínky jsou naopak uzavřené komedony, které mají několik druhů. Začíná to malým bílým pupínkem, ale u někoho může vznikat i velký podkožní bolák či cysty.

Zánětlivé akné se vyskytuje jako papuly, pustuly, noduly a cysty. Tyto formy akné jsou již závažnější a rozsáhlejší, co do velikosti postižených míst. Noduly a cysty nejsou na obrázku zobrazeny.


📌 JAKÉ JSOU HLAVNÍ PŘÍČINY VZNIKU AKNÉ?

Existuje několik hlavních příčin vzniku akné. Je však důležité poznamenat, že se příčiny většinou kombinují. Takže je často velmi náročné říct „Ano, akné mi způsobuje TO“. Obzvlášť u těch vážnějších forem. Příčiny se vzájemně ovlivňují, posilují, kombinují. Ale je pravda, že jedna či dvě mohou být výraznější. U mě byla asi nejvýraznější příčina stres a obecná „čistota“ mého organismu. Nebo takto to aspoň zpátečně vnímám. 

Mezi hlavní příčinu vzniku akné patří:
❗ NEVHODNÁ KOSMETICKÁ PÉČE O PLEŤ – nadměrné odmašťování pleti, přílišné používání alkoholových produktů, umývání obličeje několikrát denně, pitvání pupínků a další neřesti.

❗ HORMONY – obecně se jedná o změny ženských a mužských hormonů v těle; okolnosti kolem PMS, PCOS, vysazení antikoncepce, těhotenství, menopauzy a spoustu dalšího. První článek na téma "akné a hormony". Článek o ženském cyklu a stavu pleti a článek na téma ženství, hormony a akné.

❗ STRAVA a ŽIVOTNÍ STYL – témata cukru, mléčných produktů, lepku, alkoholu, cigaret, zpracovaných rostlinných olejů a dalších…

❗ PSYCHIKA (STRES) – nadměrný a dlouhodobý stres, návaznost na stresový hormon kortizol. První článek na téma "akné a stres"

❗ GENETIKA – akné po rodičích či jiných příbuzných. 

O všech těchto příčinách se chci postupně rozepsat.

0 komentářů:

Okomentovat