pondělí 31. srpna 2020

Ženský cyklus a stav pleti

Ženský cyklus je velmi magická věc. Žena si během měsíce projde nejrůznějšími fázemi. Ukáže světu několik tváří. Jak se mění hladiny hormonů v jejím těle, tak dochází i ke změnám v rámci těla (na fyzické i psychické úrovni). Hormony se dotýkají a jsou úzce spjaté s psychickým stavem ženy. A kolikrát je to opravdu jak na horské dráze. Když je lepší měsíc, tak jako na houpačce. Důležité je však si tyto jednotlivé fáze uvědomovat a využívat jich. Těžit z nich. Postupně bych vám ráda aspoň jednoduše naznačila, o jaké fáze se jedná, a co je doprovází. Budu se odrážet a čerpat především z knihy Rudý měsíc od spisovatelky Mirandy Gray. Tato kniha je totiž neskutečná. Doporučuji ji všem ženám a můžete k ní přidat i její další dílo - Cyklická žena. S jednotlivými fázemi ženského cyklu uvedu i dopady změn hormonů na pleť. Je to úžasné téma, tak doufám, že se i vám zalíbí.

Ještě jedna důležitá věc na začátek. Ženy, co užívají hormonální antikoncepci, neprocházejí těmito měsíčními fázemi.
❣️ Ženský měsíční cyklus začíná MENSTRUACÍ (fáze Vědmy).

"Menstruace - bod obratu mezi koncem jednoho cyklu a počátkem cyklu nového. Tělo má méně fyzické energie a žena se stahuje do sebe, aby mohla lépe naslouchat svému nitru a tělu. Menstruace je dobou vhodnou k vyjádření vědomého spojení s vlastním tělem a spojení mezi svým tělem a světem přírody. Ženy bývají plačtivé a plné emocí. Pláč však léčí." - Miranda Gray

V období před menstruací se snižují hladiny ženských hormonů - estrogenu a progesteronu. Ochranná bariéra pleti je slabší, pleť je méně hydratovaná a vyživená. I u mastnějšího typu pleti dochází k poklesu produkce mazu. Dermatitidy se v tomto období můžou výrazně zhoršovat. Proto pleť dostatečně hydratujte a vyživujte. A tím posilujte její ochrannou bariéru.

Během menstruace dochází k hojení pupínků, které se vytvořily těsně před ní v premenstruačním období. Pupínky se nejčastěji nachází především v oblasti brady a čelistí. Pokud jde o 2-3 pupínky, tak bych si s nimi nedělala velké starosti a pouze je lokálně ošetřila. Na hojení vzniklých pupínků je taktéž potřeba dostatečná hydratace a výživa.

V tomto období může být pleť i více citlivá na sluníčko, proto používejte ochranné krémy. Osobně bych se vyvarovala především drsnějším čističům a pro kůži namáhavějším peelingům.


❣️ FOLIKULÁRNÍ FÁZE a OVULACE (fáze Panny a Matky)

"Čas přerodu. Nová energie a nadšení. Ženy mají opět více důvěry jak ve své tělo, tak ve své schopnosti. Sexualita je otevřenější, zábavnější, koketnější. Sebedůvěra, s níž přistupujeme ke svému tělu, dodává našemu chování mladistvou smyslnost. Ženy jsou nyní více nezávislé, více podobné mužům. Nevyžadují tolik pomoci, útěchy a povzbuzování od druhých." - Miranda Gray

Ve folikulární fázi dochází k postupnému zvyšování hladiny estrogenu v ženském těle. Progesteron je neustále produkován pouze v malém množství. Kožní bariéra v tomto období funguje naprosto skvěle. Díky významné produkci strukturních proteinů je pleť hezky šťavnatá, naducaná, příjemně hydratovaná a vyživená. Maz se tvoří v přiměřeném množství. Pleť je v úžasné kondici.

Během ovulace je množství estrogenu na vrcholku. Ovulace může přinést pár pupínků na bradě či v oblasti čelistí. Není to však pravidlem.

V tomto období je konkrétně má pleť úplně nejhezčí. Pupínky během ovulace se občas objeví, ale jinak je pleť zářivá, skvěle hydratovaná a vyživená. Nebojte se používat kosmetiku s aktivními látkami či peelingy. Toto období měsíce já zkrátka miluj. Jak v rámci pleti, tak co se týká mé nálady, energie.


❣️ LUTEÁLNÍ FÁZE (fáze Čarodějky)

"Premenstruační fáze - fáze, ve které ženská energie směřuje dovnitř. Tělesná síla a výkonnost pomalu zeslabují, zhoršuje se schopnost soustředění, zmenšuje se ochota zabývat se každodenními záležitostmi. Naopak se zvyšuje potřeba spánku a odpočinku. Premenstruační fáze je tvořivým obdobím." - Miranda Gray

V luteální fází ženského cyklu dochází k nárůstu hormonu progesteronu. Hladina estrogenu je již nižší a postupně klesá. V tomto období se pleť začíná více mastit a je náchylnější na ucpávání. Zejména tak pleť smíšená a mastná. Proto se v premenstruační fázi můžeme opět setkat s pupínky na bradě a čelistech. Na vině jsou i mužské hormony, které se těsně před menstruací mohou dostávat do popředí.

Tato fáze je pro mou pleť většinou nejnáročnější. Potýkám se s vyšší tvorbou mazu a se vznikem pupínků. Obzvláště na bradě. Avšak jsou cykly, které jsou lepší a stane se, že má pleť je nepoznamenaná. Ale to výjimečně.

Ani v tomto období nezapomínejme na čištění pleti a  následnou péči. Pokud se Vám pleť také více mastí, můžete vsadit na peelingy, jílové masky či produkty s kyselinami. Dá se tak předejít hromadění odumřelých kožních buněk na povrchu kůže, větší mastnotě a ucpávání pleti. Kosmetické výrobky mohou být nápomocné, ale musíme se starat o tělo především zevnitř.



0 komentářů:

Okomentovat