středa 11. března 2020

Znáš typ své pleti?

Existují ČTYŘI typy pleti: suchá, mastná, smíšená a normální
Mohou se objevovat v různých stupních (velmi mastná, mírně suchá,...). Je velmi důležité znát svůj typ pleti, abyste pro ni dokázali vybrat správnou pleťovou, ale i dekorativní kosmetiku. Některé suroviny jsou totiž specifické pro daný typ pleti. Největší rozdíly najdeme mezi pletí mastnou a suchou.


🌸 SUCHÁ PLEŤ
Suchá pleť trpí nedostatečnou vlhkostí, tvoří se na ni velké suché plochy, někdy i olupující se šupinky. Má matnější vzhled a dokonce ji někdy doprovází i nehezké svědění. Suchá pleť nevytváří dostatek kožního mazu.

Na suchou pleť v rámci kosmetiky doporučuji spíše pleťová mléka, či opravdu velmi jemné čističe. Noo, ani ty jemné čističe pro ni nejsou úplně nejvhodnější, když společně s nimi používáte vodu, která přirozeně vysušuje. V tomto případě jsem tedy za odličovací a čistící mléka. Co se týče rostlinných olejů, tak vsázet na ty, které mají vyšší procento kyseliny olejové, např. meruňkový, marulový, mandlový. Tyto oleje suchou pleť pěkně vyživí a ochrání. Na suchou pleť můžete vyzkoušet kouzla zvlhčovačů (např. kyseliny hyaluronové), avšak dávejte si pozor, abyste následně pleť ošetřili tak, aby nashromážděná vlhkost z pleti neutíkala ještě více.

Vyhýbejte se dráždivým čističům (se silnějšími tenzidy), omezte používání vody. Možná se to někomu nezdá, ale voda má na pleť opravdu velký vliv. Obzvlášť, když ji třeba použijete ráno i večer. Vaše pleť bude sušší a sušší. A to přece nechcete. Pozor si dávejte i na větší množství alkoholu v kosmetických produktech.

Mimo rostlinných olejů můžete vsadit třeba i na německou značku Martina Gebhardt a její řadu s růží, bambuckým máslem či aloe vera. Řady se dají využít na pleť suchou a zároveň citlivou. Z hydrolátů zkuste třeba růži, meduňku, slaměnku.


🌸 MASTNÁ PLEŤ
Mastná pleť se většinu času leskne, protože se na ní tvoří velké množství kožního mazu. Je náchylná k ucpávání pórů a snadno se na ní tak tvoří pupínky všech druhů. Nadměrný kožní maz je způsoben nedostatečným množství kyseliny linolové v pleti. Mastná pleť je velmi ovlivněna hormony, např. testosteronem.

Mastnou pleť doprovází i zvětšené póry a celý obličej je většinou lesklý. Avšak i mastná pleť potřebuje hydratovat! Nezaměňovat vlhkost v pleti a kožní maz. Každá pleť potřebuje hydratovat, protože i mastná pleť může být dehydratovaná (např. používáním příliš agresivních čističů či produktů na bázi alkoholu a dalších odmašťovacích složek).

U mastné pleti pozor na komedogenní suroviny v kosmetice. Mohou pleť ucpávat a vést tak k akné. Dále nedoporučuji ani na mastnou pleť čističe s drsnými tenzidy jako je SLS. Vyvarovala bych se i mechanickým peelingům (v případě aknózní pleti). Tonika s alkoholem mastná pleť snese, ale raději pořád v rozumné míře. Lehká tonika zvládnou stáhnout póry.

Na mastnou pleť můžete vyzkoušet třeba pleťovou vodu/tonikum s jalovcem, tea tree, hřebíčkem či rozmarýnem. Používejte na ni nekomedogenní oleje s vyšším obsahem kyseliny linolové, např. černuchový, hroznový olej. I když pleť tvoří větší množství mazu, tak si pleť neumývat víckrát jak 2x denně!

V rámci přírodních značek kosmetiky můžete opět vsadit na Martinu Gebhardt a její šalvějovou řadu (s tou jsem byla moc spokojená) či na italskou značku Argital a její krémy s echinaceou nebo lopuchovým kořenem (jsou vhodné i na aknózní pokožku). Z květových vod můžete vyzkoušet pomerančové květy, rozmarýn nebo mátu.


🌸 SMÍŠENÁ PLEŤ
Smíšená pleť je z části mastná a z části suchá. Mastná je v oblasti t-zóny, tj. čelo, nos, někdy i brada. Suchá pak na tvářích. V oblasti t-zóny se pak vyskytují i rozšířené póry, černé tečky a pupínky. V rámci smíšené pleti se dá péče o pleť rozkouskovat.

Na rozšířené póry můžete vyzkoušet pleťové vody z citronu či grepu - mají stahující účinky. Martina Gebhardt dělá úžasnou ženšenovou řadu na smíšenou pleť. Tato řada je vhodná i pro starší ženy. Z hydrolátů vsázejte třeba na mátu a z rostlinných olejů na šípek. Je vhodný na smíšenou pleť a zároveň pleť barevně sjednocuje.


🌸 NORMÁLNÍ PLEŤ
Normální pleť je akorát zvlhčená a tvoří přiměřené množství kožního mazu. Nevykazuje žádnou nerovnováhu. Není suchá, mastná, lesklá ani napjatá. Má zdravý barevná tón a je velmi odolná. Správně u ní funguje pokožka i škára. Škára je dobře hydratována a přiměřeně podepřena tukovou tkání. Krevní oběh je aktivní a metabolismus pleti je vyrovnaný. Nejlepším příkladem jsou malé děti. Normální pleť nepotřebuje nějakou extra velkou péči.


Toto by byly typy pleti a k nim se bezesporu vztahují i STAVY PLETI.

Stavy pleti jsou dočasné jevy, jsou proměnlivé s věkem, s ročním obdobím, s menstruačním cyklem. Do této skupiny patří akné (černé tečky, bílé pupínky,…), jemné linky, vrásky, hyperpigmentace, citlivost, stárnutí pleti a další.

📌 Stárnoucí pleť
Kůže stárne naprosto přirozeně. Ubývá kolagenu, elastinu, kyseliny hyaluronové a dalších látek v kůži (především v dermis). Stárnoucí pokožka je povadlejší, bledší a ztrácí přirozenou zář.

📌 Citlivá pleť
Citlivá pleť je doprovázena vyrážkami, svěděním, červenáním, často i suchostí. Je velmi důležité vybírat pečlivě produkty pro citlivou pleť!

📌 Aknózní pleť
Akné se může vytvářet na všech typech kůže a má nejrůznější příčiny. Na problematické pleti se tvoří černé tečky, pupínky, množí se bakterie a tak dále. Akné se vyskytuje nejen na obličeji, ale i na krku, zádech, dekoltu. O aknózní pleti bude zvlášť článek. A néé jeden. Můj příběh si můžete přečíst ZDE.

📌 Dehydratovaná pleť
Dehydratace může potkat každý typ kůže. V tomto případě se bavíme o nedostatečné vlhkosti v pleti a o faktu, že si pleť nedokáže vlhkost udržet. Dehydratovaná pleť se může vyskytovat i u mastné pleti. 

... a další stavy.


Na závěr bych Vám chtěla napsat ještě jeden tip, jak můžete orientačně zjistit svůj typ pleti.
Opakuji.. pouze orientačně.

Postup je následující:
1) Pleť si odličte a vyčistěte jemným kosmetickým prostředkem.
2) Pleť lehce vysušte ručníkem, nijak ji nedřete.
3) Na pleť nenanášejte jakékoliv další přípravky (tonika, květové vody, séra, krémy, …).
4) Pleť v tomto stavu nechejte aspoň 2 hodiny. Pleť nijak neosahávejte. Počkejte, až se obnoví přirozený film pleti.
5) Po 2 hodinách sledujte pleť a určete, zda je suchá, normální, mastná či smíšená.

Vyzkoušejte tento test v různých ročních obdobích. Vliv na pleť má i věk, období ženského cyklu, životní prostředí, ve kterém žijeme, a dědičné geny. Obnova přirozeného kožního filmu někdy trvá i déle (klidně až 10 hodin), proto je tento test pouze orientační.


Toto by mohlo pro začátek stačit. V případě otázek se na mě klidně obraťte. Pište na Instagram, FB skupinu či na e-mail kapkakrasy@gmail.com. A třeba na vše společně přijdeme! 

0 komentářů:

Okomentovat