čtvrtek 12. listopadu 2020

Alkoholy v kosmetických produktech

Alkohol. Velmi diskutovaná látka v kosmetice. Spousta uživatelů se mu vyhýbá, někteří proti němu nic nemají. Věděli jste však, že kosmetika může obsahovat několik druhů alkoholů? Věděli jste, že jednotlivé skupiny se liší svými vlastnostmi a účinky na pleť? A právě proto se říká, že není alkohol jako alkohol. Některé alkoholy působí jako rozpouštědla, některé mají zvlhčující schopnosti – řadí se do skupiny mastných alkoholů. Pojďme si je v tomto článku rozebrat více, ať příště víte, co se za jednotlivými názvy v kosmetických produktech schovává.

Alkoholy jsou obecně z chemického hlediska organické sloučeniny, konkrétně hydroxylové deriváty uhlovodíků. Jde o to, že v molekule uhlovodíku je jeden nebo více atomů vodíku nahrazen hydroxylovou skupinou –OH. Z pohled chemie jsou alkoholy sloučeniny, které tvoří hydroxylová skupina navázána na uhlíkatém alkylovém řetězci. Vedle těchto látek existují i fenoly, u kterých je hydroxylová skupina navázána na aromatickém kruhu. Podle polohy charakteristické skupiny, mohou být alkoholy primární, sekundární a terciální. Dají se rozdělovat i dle počtu –OH skupin, např. alkoholy dvojsytné, trojsytné. Některé alkoholy jsou polární, některé nepolární. Těch dělení je opravdu spousta, tak jen pár nejznámějších.


V kosmetice se můžeme setkat s několika druhy alkoholů. Jedná se především o jednoduché „sušící“ alkoholy, mastné alkoholy s dlouhými nepolárními řetězci, cukerné (alditoly) a hydratační alkoholy, aromatické alkoholy a alkoholy terpenové, které jsou součástí éterických olejů. A možná ještě s dalšími. Nejdůležitější však je, že není alkohol jako alkohol!

🥂

Mezi JEDNODUCHÉ ALKOHOLY patří methanol, ethanol či isopropylalkohol, což jsou základní alkoholy s velmi krátkým uhlíkatým řetězcem. V kosmetice se nejčastěji setkáváme právě s ethanolem, kterého můžeme najít pod INCI jako alcohol, alcohol denat, ethylalcohol a dalšími výrazy. Jedná se o bezbarvou hořlavou kapalinu, která je nejčastěji spojována s alkoholickými nápoji. Jedná se o sloučeninu s malou strukturou a těkavým charakterem. Používá se jako rozpouštědlo, konzervant a extrakční činidlo. Zbavuje pleť kožního mazu, zvyšuje penetraci látek hlouběji do kůže, dezinfikuje ji a stahuje rozšířené póry.

Když se na něj však podíváme z druhé strany, jedná se o surovinu, které se spousta z nás vyhýbá. Při používání výrobků s jeho vyšší koncentrací může dojít k narušení kožní bariéry, pleť může podléhat snadněji dehydrataci a podráždění. Proto je důležité sledovat složení výrobků. Dívat se, jakou formu alkoholu přípravek obsahuje a samozřejmě, že i jaké množství, dle seznamu ingrediencí. 

V rámci zmíněné dehydratace pleti se jedná především o vznik vazby (vodíkové můstky) mezi těkavým alkoholem a molekulami vody v pleti. Jednoduchý alkohol si vodu přitáhne a pak se společně vypaří. Nebývá tomu tak ale u všech produktů s alkoholem, velmi významné je množství, které je použito (množství alkoholu do 10 % by pleť nemělo vůbec vysušit, dříve se odpaří – plus mínus 12 s). Proto konzervace alkoholem za mě třeba není vůbec špatná. Zároveň mi nevadí ani alkoholová tonika na mastnější typ pleti. Zase v rozumném množství.

Isopropylalkohol se používá především na výrobu laků na nehty.


Do skupiny MASTNÝCH ALKOHOLŮ patří alkoholy s dlouhým uhlíkatým řetězcem, např. cetyl alkohol, cetearyl alkohol, stearyl alkohol, behenyl alkohol, myristyl alkohol, lauryl alkohol a spousta dalších. Tyto alkoholy se získávají z mastných kyselin z rostlin. Ochraňují a zvlhčují pleť, často se používají jako emulgátory či zahušťovadla. Na rozdíl od jednoduchých alkoholů pleť nevysušují. Je však dobré, zjistit si jejich komedonicitu, stejně jako u rostlinných olejů a másel. 

🥂

Vedle mastných alkoholů tu máme i CUKERNÉ ALKOHOLY, které ve své struktuře obsahují více hydroxylových skupin. Patří sem pentylenglykol (a další glykoly) a taky velmi známý trojsytný alkohol glycerol (= glycerin). Pentylenglykol je známý svými konzervačními vlastnosti a ve vyšším množství i hydratačními schopnostmi, stejně jako glycerin.

🥂

A jako poslední tu máme AROMATICKÉ ALKOHOLY, např. benzyl alkohol, cinnamyl alkohol. Tyto a podobné alkoholy s aromatickým kruhem jsou využívány především jako vonné složky kosmetiky. Aromatické alkoholy můžou mít i terpenovou povahu, to však už jde o další velkou skupinu látek a tou jsou alkoholy, z kterých se skládají éterické oleje (např. linalool, geraniol…). Aromatické alkoholy jsou potencionální alergeny, tudíž s nimi velmi opatrně a citlivější jedinci by se jim měli raději vyhnout.

🥂

Na závěr zopakuji, že v rámci alkoholů se vše odvíjí od daného typu a od množství! V nižší koncentraci může určitý typ alkoholu krásně produktu propůjčovat své antimikrobiální vlastnosti, ve vyšším množství však může pleť vysušovat anebo taky hydratovat. Některé alkoholy pleť ochrání před vysycháním a některé ji zase napomůžou k optimálnímu množství zadržované vody. Je to věda co? Pamatujte, že néé každé označení „alcohol“ v INCI je automaticky špatné.

Všechny obrázky a vzorce alkoholů jsou vypůjčeny.

0 komentářů:

Okomentovat