sobota 30. listopadu 2019

Zázračná kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je lineární polysacharid (konkrétně glykosaminoglykan), jehož chemická struktura se skládá z disacharidových jednotek, kterými jsou N-acetylglukosamin a kyselina D-glukuronová a tento disacharid se v řetězci neustále opakuje. Jsou mezi sebou vázány různými glykosidickými vazbami. Kyselina hyaluronová je vysoce hydrofilní molekula, která na sebe dokáže navázat opravdu velké množství vody (až 1000x větší hmotnost, než má ona samotná) a přirozeně se vyskytuje v pleti. Nachází se v epidermis, ale hlavně v dermis, kde má svou významnou funkci. Jelikož na sebe dokáže vázat velké množství vody, tak významně pleť hydratuje a tuto hydrataci v pleti i udržuje. V kůži tvoří zesíťovanou strukturu. Jsou jí vyplněné mezibuněčné prostory a taky prostory mezi strukturními proteiny v dermis. S věkem je zcela přirozené, že množství kyseliny hyaluronové v pleti klesá. Projevuje se to vysycháním kůže a vznikem vrásek. Je účinný antioxidant, podporuje tvorbu kolagenu, kterého s věkem ubývá, a má i protizánětlivé účinky, proto je vhodná i na problematickou pokožku. Je nekomedogenní – neucpává póry. Stupeň komedonicity má 0. V produktech se snaží se bojovat s vráskami a stárnutím kůže.  


V dnešních dnech se v laboratořích získává fermentací bakterií Streptococcus zooepidermicus nebo Escherichia Coli. Bakterie buď přirozeně nebo pomocí vložených genů produkují kyselinu hyaluronovou či její sůl. Jednoduché vysvětlení alespoň pro představu. Ve vyšších koncentracích je obsažena i v kohoutích hřebíncích, očích tučňáků, žraločí kůži a velrybí chrupavce. Bohužel, i z těchto živočichů se v minulosti získávala. 

V kosmetických přípravcích bývá obsažena buď samotná kyselina hyaluronová či její sůl - hyaluronát sodný o různých velkostech molekul. U této kosmetické suroviny je vše o velkosti molekul! Molekuly s vyšší molekulovou hmotností vytváří na povrchu kůže film, který pleť vyhlazuje a brání pleti, aby ztrácela vlhkost. V této podobě může kyseliny hyaluronová nahradit konvenčně používané silikony. Molekuly s nižší molekulou hmotností mají naopak tu vlastnost, že zvládnou proniknout hlouběji do vrstev kůže a hydratovat ji zevnitř. Je samozřejmé, že čím menší je molekula účinné látky, tím snadněji a hlouběji může putovat pletí.  

Pro příklad:
Velké molekuly, které mají rozměr 4000 nm pleť vyhladí a vytvoří na ni ochrannou bariéru. Kyselina hyaluronová, která má velikost 15-25 nm (přibližná velikost cest v pleti) bude penetrovat pletí. A taková fermentovaná (rozdělená na menší molekuly) kyselina hyaluronová bude velmi dobře penetrovat i do hlubších vrstev kůže. V rámci molekulové hmotnosti tu mluvíme o 500 Daltonech a méně (některé studie se s tímto faktem však nesouhlasí). 


V INCI hledáme kyselinu pod výrazem HYALURONIC ACID a její sodnou sůl pod názvem SODIUM HYALURONATE.  
Dá se do kůže vpravovat i s pomocí odborníků injekcemi. 

0 komentářů:

Okomentovat