úterý 8. září 2020

BHA a PHA kyseliny v kosmetice

V prvním článku o hydroxykyselinách jsem se věnovala AHA kyselinám. Teď přichází na řadu zmínka o BHA a PHA kyselinách.

BETAHYDROXYKYSELINY (BHA kyseliny)

Jsou organické karboxylové kyseliny, v jejichž struktuře leží hydroxylová skupina –OH v beta pozici vzhledem ke karboxylové skupině –COOH. Jedná se o kyseliny rozpustné v tucích (nepolární sloučeniny), takže působí exfoliačně nejen na povrchu kůže, ale dostávají se i hlouběji do pórů. V pórech dokážou rozpustit kožní maz, a tímto způsobem je vyčistit. Nejznámější a nejvíce využívanou BHA v kosmetice je kyselina salicylová (není však pravou BHA kyselinou). Kyselina salicylová má antibakteriální a protizánětlivé účinky, a především se využívá v péči o pleť, kterou trápí ucpané a rozšířené póry, pupínky, černé tečky a nadměrná tvorba mazu.

💚 KYSELINA SALICYLOVÁ a SALICIN
Kosmetická kyselina salicylová se ve většině případů vyrábí biosynteticky. Dá se však po několika krocích získat i z metabolismu salicinu (látka, která je obsažena v bílé vrbové kůře). Salicin je přírodní činidlo, které obsahuje sloučeniny snižující zánět a antibakteriální třísloviny. Díky tomu je možné v kosmetických produktech použít čistou kyselinu salicylovou a její deriváty či extrakt z vrbové kůry - salicin, který je mírnější formou známé BHA kyseliny. Je to univerzálnější surovina a je vhodná snad pro všechny typy pleti. I tak však existují typy lidí, kteří na ni špatně působí (spojitost s alergií na aspirin, který je dalším krokem metabolismu - oficiálně vytvoření aspirinu v roce 1899). Starověcí Egypťané a Sumerové používali tuto přirozeně se vyskytující složku v lécích proti bolesti, horečce a zánětu.

"Although salicylic acid can be obtained from plants, it has mainly been produced by chemical synthesis for more than 150 years. This synthetic process is both simple and cost-effective helping to meet the demand for salicylic acid and its derivative Aspirin. The drawbacks are that at this point it is not a natural or naturally derived ingredient and it requires buffering (which means chemical agents used to stabilize the acidity pH)." - zdroj článku

Důležitou informací je, že pokožka nedokáže převést salicin na kyselinu salicylovou, protože nemá potřebné enzymy na přeměnu. 



POLYHYDROXYKYSELINY (PHA kyseliny)

Tvoří tzv. druhou generaci AHA kyselin. Jsou to karboxylové kyseliny se dvěma nebo více hydroxylovými skupinami navázanými na atomy uhlíku nebo na alicyklický řetězec. Taktéž působí exfoliačně, avšak díky jejich větším strukturám mají jemnější a pomalejší účinky. A právě proto jsou vhodné i pro ty nejcitlivější typy pleti. PHA působí anti-age a jejich významnou vlastností je vysoká hydratace pleti. Proto jsou často používány v hydratačních produktech. Mezi známé zástupce patří glukonolakton či bionické kyseliny laktobionová a maltobionová.

💚 GLUKONOLAKTON
Glukonolakton je sloučenina kyseliny glutamové získaná oxidací glukózy v kukuřici. Má velkou rozvětvenou strukturu s několika hydroxylovými skupinami a právě díky nim, je vhodný i na velmi suchou a citlivou pleť. Zároveň tyto charakteristické skupiny k sobě přitahují vodu - hydratační schopnost. Glukonolakton proniká do pleti pomaleji a snižuje tak podráždění. Tato složka kosmetiky musí mít kyselé pH (jako všechny hydroxykyseliny), aby účinně fungovala. Zdroje uvádí pH produktů v rozmezí 3,5-4,5.

💚 BIONICKÉ KYSELINY
Bionické kyseliny jsou sloučeniny velmi podobné klasickým PHA, liší se ve struktuře pouze připojenou molekulou cukru. K těmto látkám se vztahují všechny dříve zmíněné vlastnosti a účinky.

Zdroje:

0 komentářů:

Okomentovat