pátek 9. dubna 2021

Kožní cirkadiánní systém

Věděli jste, že naše kůže má své vlastní cykly? Stejně jako v celém organismu fungují cirkadiánní rytmy (fyziologické, metabolické a behaviorální změny, které tělo absolvuje během 24 hodinové periody a fungují především díky hormonu melatoninu), tak i kůže má své vlastní hodiny. Navíc má naše pleť ještě další cykly, které se mohou opakovat několikrát během 24 hodin v určité periodě. Při těchto přirozených rytmech je velmi podstatné působení viditelného světla a následný noční režim. V tomto článku bych Vám ráda shrnula hlavní důležité poznatky o denních cyklech kůže a jejich vlivu na její vlastnosti a celkové zdraví. Cirkadiánní rytmy pleti mají vliv na buněčnou obnovu a dělení kožních buněk, na ztrátu vlhkosti, teplotu tkáně, produkci mazu, DNA syntézu a opravy v buňkách… a spoustu dalšího.


Centrální hodiny kůže jsou ovlivňovány primárně viditelným světlem vstupujícím do sítnice a stimulací SCN (suprachiasmatické jádra umístěného v předtím hypotalamu) přes retinalhypothalamický trakt. Odpovědí na tento světelný impuls jsou hormonální a neuronální signály, které ovlivňují a mění procesy nejen v kůži, ale v celém těle. Samozřejmě, že je pokožka vystavena vnějšímu prostředí, takže různé funkce, včetně reakce na životní prostředí, jsou regulovány a měněny (např. vlivem ultrafialové záření, znečišťujících látky, vlhkosti…) avšak pojďme se prozatím pobavit především o základech v rámci zdravých cyklů v pleti.


Kožní cykly si rozdělíme na denní a noční režim. Ve dne je pleť zcela obecně více v ochranném módu (kvůli vnějšímu prostřední, UV záření, běžnému dennímu režimu ...), tudíž více dbá na ochranu pleti. Během dne je odolnější, tvoří více kožního mazu, má nejsilnější pH ochranu a nejnižší rychlost činností na buněčné úrovni (dělení, opravy atd…). S nástupem večerních hodin (především vlivem produkce melatoninu) přechází pleť do regeneračního módu, kdy roste teplota pleti, její prokrvení, propustnost bariéry, penetrace látek pletí. Dále dochází k nárůstu rychlosti dělení, opravy, hojení a regenerace buněk. Na druhou stranu je během večera a noci pleť velmi náchylná na podráždění, na vyšší ztrátu vlhkosti ze svých vrstev a má nejmenší možnosti opravovat poškozenou bariéru pleti.


Prokrvení kůže během dne
Studie píší o tom, že tok krve je velmi nízký v ranních hodinách a během dne má dva vrcholy, kdy je prokrvení nejvyšší – odpoledne a těsně před spaním. Spánek je spojen se sníženou produkcí tepla (teplota kůže odráží prokrvení kůže) a zvýšenými tepelnými ztrátami, které jsou výsledkem zvýšeného průtoku krve pokožkou a její teploty. Vyšší teplota kůže večer souvisí s větší bariérovou propustností a větším výskytem podráždění pokožky např. v podobě svědění.


Vylučování kožního mazu
Vylučování kožního mazu je nejnižší během noci a vrcholí brzy odpoledne. Studie se zmiňují i o jiném než cirkadiánním rytmu, který tvorbu mazu ovlivňuje (plus mínus periodicita 8 hodin). Produkce kožního mazu závisí však na tolika faktorech, že cirkadiánní rytmus s jinými příčina (hormony, stres, strava…) splývá.


Ztráta vlhkosti z pleti neboli TEWL
Ztráta vlhkosti z pleti je vyšší v pozdních odpoledních, večerních a nočních hodinách. Večerní zvýšení kožního průtoku krve v kombinaci s vyššími večerními hladinami TEWL může přispět ke svědění u lidí s citlivou pletí a porušenou kožní bariérou. Funkce aquaporinu 3 (AQP3) je večer a v noci v pokožce omezena a regulována molekulárními hodinami, které přispívají k transepidermální ztrátě vody. A protože ztráta vlhkosti je spojena se zvýšeným svěděním v případě ekzémů, dermatitidy…, tento nárůst ztráty vody večer má na svědomí velmi svědící noční stavy.


Buněčné dělení, kůže a UV záření
V lidské epidermis bylo naměřeno buněčné dělení v keratinocytech 3x rychlejší (některé studie píší až 30x) v noci než přes den a epidermální kmenové buňky jsou na tom dost podobně. Kůže je citlivější v ranních hodinách na sluneční paprsky (UV záření) ve srovnání s večerním sluněním. Oprava kožních buněk s poškozením DNA sluncem vrcholí v noci.


PLEŤ A SPÁNEK
Večer kůže nabíhá do opravného režimu, režimu regenerace pleti. V noci je rychlost opravy a růstu buněk o hodně rychlejší jak přes den. Mezi 21-24 hodinou večerní je kůže schopna absorbovat největší množství kosmetických produktů. Postupně se v našem těle taky začíná uvolňovat spánkový hormon melatonin a růstový hormon HGH. Melatonin působí jako antioxidant a opravuje poškození kůže vzniklá během dne. Růstový hormon je nejaktivnější mezi 23-4 hodinou ranní. Podporuje dělení buněk, jejich růst a regeneraci. Také podporuje funkci přirozených kožních antioxidačních enzymů. Mezi 23-24 noční hodinou je dělení buněk na vrcholku své funkce. (Časové údaje jsou plus mínus, každá pleť to má individuálně.)
Kvalitní zdravý spánek nezbytný pro krásnou, zdravou a zářivou pleť. Špatný a nedostatečný spánek dokáže urychlit stárnutí pleti, dochází k poklesu koutků úst, oteklým očím, tmavým kruhům pod očima, vzniku pigmentových skvrn... Když se i přes noc v těle uvolňuje až moc velké množství stresového hormonu kortizolu, kožní buňky se rychleji rozkládají a můžou vznikat nejrůznější kožní problémy. Na kvalitní spánek má vliv hned několik faktorů (vedle kortizolu třeba i modré světlo z obrazovek počítačů a mobilů), ale o tom někdy více zase jindy.


Jakékoliv narušování těchto cirkadiánních a jiných rytmů kůže může mít za následek její poškození, ať už ve formě předčasného stárnutí či vzniku kožních problémů a nemocí. Zároveň je vám určitě jasné, že díky těmto poznatkům můžeme o něco více zase přizpůsobit kosmetickou péči své pleti a z výrobků těžit co nejvíce. Proč si třeba myslíte, že se ochranné krémy nosí ve dne a na noc se doporučuje používat aktivní složky? O tom ale někdy příště. A o spoustě dalších věcí. Nemůžu se dočkat!


Zdroje informací:

0 komentářů:

Okomentovat