středa 22. ledna 2020

Vitamín D a lidský organismus

Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Nejznámější jsou jeho dvě formy a těmi je ergokalciferol - D2, který nalezneme v rostlinných surovinách a cholekalciferol - D3, který je živočišného původu. Na vitamín D3 je větší odezva organismu na syntézu aktivního 1,25-dihydroxycholekalciferolu (aktivní formy vitamínu D, hormon kalcitriol). S vitamínem D2 je tento proces zdlouhavější a náročnější. D2 se nejdříve musí přeměnit na D3 a až poté může být využit. Touto cestou dochází k většímu zatížení těla.  

Vitamín D se v organismu syntetizuje kůží, či je doplňován potravou a doplňky stravy. Nachází se v makrelách, lososech, tuňácích, játrech, vaječných žloutcích, mléku,... Nejvíce vitamínu D je však vytvořeno za pomoci slunečních paprsků.  

Svítí-li slunce na kůži, v epidermis se pomocí UVB paprsků štěpí 7-dehydrocholesterol (derivát cholesterol přítomný v kůži) za vzniku provitamínu D3, který je velmi nestabilní. Samovolnou termickou izomerací se přemění na cholekalciferol. Vzniklý vitamín D3 je vychytán jaterními buňkami, ve kterých podléhá hydroxylaci (za přítomnosti katalyzátoru/enzymu 25-hydroxylázy) a vzniká tak v játrech zásoba 25-hydroxycholekalciferolu (kalcidiol, neaktivní forma). Poté v ledvinách dochází k druhé hydroxylaci (tentokrát za pomoci enzymu 1-hydroxylázy) a vzniká tak biologicky aktivní 1,25-dihydrocholekalciferol neboli hormon kalcitriol.  

Syntéza vitamínu D v kůži je ovlivněna používáním opalovacích ochranných prostředků či velkým množstvím melaninu (kožního barviva), který paprsky vychytává. Lidé, co se často myjí horkou vodou a mýdlem se zase rychleji zbavují derivátu cholesterolu, který je na syntézu potřebný. Sušší typy kůže zase derivátu cholesterolu obsahují méně.  

Vitamín D významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu v těle. Přispívá k lepší vstřebatelnosti těchto látek (ze střeva do krve), které jsou důležité pro stavbu kostí a zubů. Proto bychom ho měli mít dostatek jako malé děti. Současně s ním je potřeba hlídat i vitamín K2, který dopravuje vápník z krve do kostí. Tyto dva vitamíny jsou spolu spjaté. 

Vitamín D podporuje naše buňky v boji s infekcemi. Dlouhodobý nedostatek je spojen s vyšší náchylností ke chřipce a podobně. Nedostatek je spojen i s únavou, nevýkonností, bolestmi svalů a kostí, vypadáváním vlasů, depresemi a závažnějšími onemocněními.  

Syntéza vitamínu D klesá se zvyšujícím se věkem. Podle studií vitamín D chybí více jak 50 % obyvatelstva. A spousta ho mé extrémně málo. Zejména v zimních měsících ho máme nedostatek snad všichni. 

Vitamín D se nevylučuje močí, tudíž je potřeba si hlídat jeho příjem v rámci potravinových doplňků (pod 4000 IU). Kůže ví, kdy přestat se syntézou vitamínu D. U té se bát nemusíme.  

0 komentářů:

Okomentovat