pondělí 9. prosince 2019

Komedonicita olejů a másel

Komedonicita je vlastnost surovin používaných v kosmetice. Tato vlastnost popisuje míru ucpávání pórů a nejčastěji ji vídáme uvedenou u rostlinných olejů a másel. Stupeň komedonicity je hodnocen na stupnici od 0 do 5.

📌 Stupeň 0 - nekomedogenní surovina
📌 Stupeň 5 - vysoce komedogenní surovina

Jakmile jsme si vědomi tohoto faktu, není problém vybrat vhodný olej či máslo pro naši pleť. Mastná a problematická pleť by měla používat oleje s co nejnižší komedonicitou, aby se pleť zbytečně neucpávala. Normální a sušší pleť (typy méně náchylné k ucpávání pórů) si můžou dovolit i více komedogenní oleje.


PODLE ČEHO JE DÁN STUPEŇ KOMEDONICITY?

Záleží na chemickém složení molekuly oleje, na obsažených mastných kyselinách a jejich poměru, na velikosti molekuly. Menší molekuly s nízkou komedonicitou mají schopnost lépe pronikat do pleti a nezanechávají na povrchu kůže mastný film. Naproti tomu větší molekuly olejů s vyšší komedonicitou mají tendenci zůstávat na povrchu a nepenetrovat pokožkou či úplně minimálně. Tvoří na pleti ochrannou vrstvu, která může u citlivějších jedinců způsobit ucpání. A poté akné.

Mezi nekomedogenní oleje patří taky arganový a konopný olej či suchý olej squalane. Naopak vysoce komedogenní je např. sójový olej či olej z pšeničných klíčků.

Stupeň komedonicity určuje především poměr mastných kyselin, které jsou v oleji obsažené. Mezi nekomedogenní mastné kyseliny patří kyselina linolová (linoleic acid), která je obsažená např. v jojobovém, pupalkovém, hroznovém, malinovém a černuchovém oleji. Oleje s vysokým obsahem kyseliny linolové vyrovnávají tvorbu mazu, rychleji se do pleti vstřebávají. Jsou vhodné pro mastnou až normální pleť.

Jakmile je v rostlinném oleji či másle větší množství kyseliny olejové (oleic acid), tak olej zadržuje vlhkost v pleti, vytváří ochrannou vrstvu a léčí podrážděnou pokožku. Oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové jsou určeny pro sušší a citlivější typy pleti. Patří mezi ně např. mandlový, meruňkový, avokádový a lískový olej

Mezi komedogenní mastné kyseliny patří i kyselina laurová, myristová a alfa-linolenová. Všechny mají stupeň komedonicity 3-4. Naopak mezi nekomedogenní patří kyselina arachidová, behenová či ricinolejová. Mají stupeň komedonicity 0-2. Mastných kyselin však existuje několik desítek. Toto je pouze pár z nich.
Tabulka známých olejů a másel a jejich stupňů komedonicity (orientačně):


0 komentářů:

Okomentovat