sobota 28. září 2019

Opalovací produkty

Na lidskou kůži dopadají ultrafialové, viditelné a infračervené paprsky. Všechny tři pásma spadají do rozmezí vlnových délek 100-400 nm. V rámci opalování je pro nás nejdůležitější UV záření, které se skládá ze tří pásem: UVA, UVB a UVC.

🌼 UVC paprsky nedopadají na lidskou pokožku, protože jsou zadrženy ozonosférou. Ničí choroboplodné zárodky a mikroorganismy. Když by přes ozonovou díru proniklo až do naší kůže, tak by mohlo způsobit mutaci chromozomů v buněčných jádrech (zhoubné kožní nádory).
🌼 UVB paprsky vyvolávají pigmentaci a v některých případech až erytém (spálení). Pronikají pouze do epidermis.
🌼 UVA paprsky pronikají až do škáry, tím pádem do větší hloubky ovlivňují strukturu kůže. Při jeho působení se rychleji tvoří volné radikály a taky zrychluje proces stárnutí kůže.

Určitě jsme si všichni vědomi toho, co se stane, když se budeme nadměrně vystavovat záření bez použití jakéhokoliv ochranného výrobku. A nejde jen o pouhé spálení kůže.

První skupinou látek, které chrání naše tělo před škodlivým UV zářením v opalovacích krémech a mlékách, jsou FYZIKÁLNÍ UV filtry. Fungují na principu odražení a rozptylu paprsků, tudíž do kůže neprochází vůbec nic. V přírodních opalovacích krémech se nachází pouze tyto anorganické pigmenty, avšak u konvenčních značek se míchají s chemickými absorbéry, které přírodní kosmetika téměř všechny nepovoluje (nejsou bezpečné jak pro člověka, tak pro životní prostředí).

Mezi fyzikální UV filtry patří oxid titaničitý a zinečnatý. Obě sloučeniny mají vzhled bílého prášku. Oxid zinečnatý a titaničitý nás chrání před UVA i UVB paprsky, což je velmi důležité, jelikož dříve se na UVA paprsky zapomínalo.

Jediná věc, na kterou byste si měli u těchto UV filtrů dávat pozor, jsou nanočástice. V této formě by se pigmenty v kosmetice vyskytovat neměly. Jakmile jsou použity, tak musí být ve složení výrobku (v INCI) uvedeno za fyzikálním filtrem v závorce "nano", např. zinc oxide (nano). Nanočástice jsou používány z toho důvodu, že normálně pigmenty zanechávají bílý film na povrchu kůže (především oxid titaničitý). V této nanoformě však nikoliv či opravdu minimálně.

Vedle fyzikálních filtrů tu máme i chemickou ochranu. A tou jsou CHEMICKÉ UV filtry. Jedná se o látky, které se dostávají po aplikaci do těla, sluneční paprsky zde absorbují a přeměňují je na teplo nebo energii předávají do svých vazeb. Na těchto sloučeninách jsou založené především konvenční výrobky známých značek. Bohužel jakmile tyto látky proniknou do našeho těla, tak mají negativní vliv na hormonální soustavu a produkují volné radikály, které poškozují naše buňky. Nemluvě o tom, že se tyto chemické sloučeniny dostávají i do vody a jsou tak nebezpečné pro životní prostředí, především pro vodní organismy. Určitě jste aspoň jednou zaslechli téma ohledně mořských korálů, které s těmito látkami rozhodně nejsou kamarádi.

Na jaké látky si tedy máte dát především pozor?

❗ PABA (kyselina para-aminobenzoová) - považována za první látku chránící kůži před UV zářením. Má karcinogenní potenciál a v kosmetice by se již neměla vůbec vyskytovat. Avšak její deriváty v některých produktech ještě můžou.

❗ OCTINOXATE a OCTOCRYLENE (a další deriváty kyseliny skořicové) - ve své struktuře mají dvojnou vazbu, která způsobuje silnou absorpci UV záření. Postupně nahradily deriváty PABA. Octocrylene může pronikat do kůže a chovat se zde jako fotosenzibilátor, což by mohlo vést k zvýšené produkci volných radikálů. V EWG databázi kosmetických ingrediencí jsou zařazeny v kategorii středně nebezpečných látek.

❗ OXYBENZONE a BENZOPHENONE - patří do skupiny benzofenonů, které mají své působení v UVA i UVB oblasti. Jsou to látky, které mohou významně narušovat hormonální rovnováhu. Oxybenzone je v databázi EWG zařazen v nejnebezpečnější kategorii.
A spousta dalších. Samozřejmě, že vše záleží na množství, ale proč dobrovolně vystavovat své tělo těmto látkám, když je i jiná cesta?


0 komentářů:

Okomentovat